Canada-based Alva Roy Architects completed the design of the Garden Void House, a contemporary residence in Toronto. The project occupies a corner lot in a traditional neighborhood, with both the north and west façades enjoying natural daylight throughout the seasons.

When viewed from street level, the main façade draws the eye with its contrast of large and narrow windows. From the inside, people enjoy a contemporary oasis filled with light from the many windows, while maintaining their privacy.

The residence was specially designed to accommodate the needs of a growing family. It is structured on two levels and hosts five bedrooms, an open plan social area, a home office, and an enclosed garage space.

With attention to detail, powerful box-like forms, and use of natural materials like stones and wood, Garden Void House is an unexpected building. The project borrows its name from a physical void, which connects the garden, the basement and the second floor. “The Void shares an internal journey through the building,” the architects concluded.

The flexible open-plan living room offers a variety of options for the family to spend time together. Bedroom placement (the children’s bedrooms facing north and parent’s bedroom facing south) meets the clients’ wish to have separate areas for themselves and the children. [Information provided by Alva Roy Architects]