In a former life, this residence was once a 250 square meter brick warehouse. In 2015, it was transformed into the Fitzroy Loft.

The designers focused on creating corresponding intimate spaces and voids: the bed rooms and study are intimate and smaller in scale, while the areas for entertaining are plunging and dramatic, utilizing the full height of the warehouse walls. Two sections of the house in particular utilize this feature, creating “lungs” for the home to breathe. These “lungs” provide light and sky views into the more private residential quarters.

The whole space evokes the feeling of a country cottage, intertwined with industrial tones: clapboard is placed parallel to the original steel support beams. A windowed wall opens up to a greenhouse space, making it a private garden within the home. This space, with a verdant floor and walled with windows, is more like a private lawn for entertaining than an interior room.

This compelling use of private and public space made this home the winner of 2016 Australian Interior Design Award for Residential Design.