23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]