This family cottage located in Kingston upon Thames, England was renovated by McGarry-Moon Architects. A new addition was built, which together with the main house can now accommodate up to 12 persons.

“The new extension meets the old with a touch of glass,” the architects said. “Its palette is muted but precise, with crafted iroko timber meeting sharp board-marked concrete walls. Together they form a restrained but striking palette that sits comfortably next to the detailed tiled faces of the cottage.”

The double height space above the kitchen and dining area flows into the more secluded lounge. Looking out over the pool and the retained mature trees, one encounters the garden room. A separate building, the garden room acts as a self-contained retreat, approached under a louvered timber walkway.

A minimalist design language spiced up with elements of surprise is what makes a tour of this house appealing. Generously-sized windows blur the indoor-outdoor boundaries. “The result is a project that allows the architectural languages of the contemporary and Victorian to relate to each other and form a stimulating and respectful dialogue,” the architects concluded. [information provided by McGarry-Moon Architects; photos courtesy of: Adam Currie]