Nova Tayona Architects completed Lockeport Beach House on a site along Nova Scotia’s South Shore that features one kilometer of forested sandbar with tamarack and spruce trees covered in Old Man’s Beard lichen. This worked perfectly with their clients wishes for an eco-friendly beach house tucked back behind the tree line.

As you approach the home, its black-stained white cedar exterior blends with its forested backdrop and focuses all attention on the bright interior, visible through large windows.

The home’s floor-to-ceiling windows work in conjunction with the cantilevered roof overhang and concrete floors to bring in and capture heat from the low winter sun and shade the home from summer rays.  The asymmetrical roof is also designed to harvest rainwater, the sole source of potable water in this home.

Inside, the home has simple furnishings with modern, clean lines.  Windows in most rooms allow the home to fully take advantage of its idyllic location, where you can look out over the serene forest and hear waves crash on the nearby beach.  [Photography by Janet Kimber, information courtesy of Arch Daily]