Close to the waterfront in Sydney, Australia, this three-level home is a contemporary remodel of an existing dwelling on the lot. When challenged to revive the decaying construction, Luigi Rosselli Architects opted for a daring project: “It is quite rare, in Woollahra Council’s municipality, to have a house waterfront residence so close to the water. Adaptive reuse is the best way to keep a carbon footprint small and the strategy was rewarded in this waterfront property by maintaining the foreshore building line just a few steps from the water. A new house would have to be set further back”, explained the developers.

Landscaping by Dangar Group / William Dangar Associates adds aesthetic value to the property: “The entry courtyard was originally a cramped driveway with three garages as main features, the solution was to relocate the garages and have a Will Dangar designed courtyard with sculptural plants and textural architectural details. The result restored a sense of dignified arrival where people, not cars, are welcome.” Adapted to the living needs of a couple of art collectors, the residence had to exude an elegant, urbane character, fit for displaying their collection. A tour of the residence will reveal specific features such as sculpture nooks and art lighting.  [Photography by Edward Birch and Justin Alexander]