Designed by Pleysier Perkins, Malvern East Residence is a two story extension to a classic Edwardian villa in Victoria, Australia. The new house accommodates a double garage, open plan living area and master bedroom on the ground level and a study and guest retreat on the first floor. According to the developing team, landscape architecture was also a major part of the project: “Designed in collaboration with Jack Merlo Design, the garden spaces include a plunge pool, lawn, vine clad walls and a number of planted courtyards that integrate seamlessly with the architecture and contribute to a contemporary living environment that unfolds unexpectedly upon entry into the original Edwardian villa”.

Powerful visual and textural contrasts are created due to the use of concrete block-work, marble and blue-stone, in conjunction with a white interior and timber floors. The most visitor-appealing area of the residence is a living pavilion that includes full height glazing and “an adjacent loggia exhibiting a circular void and marble wall that provides a focal point from the original entry hall. A zinc fascia caps the pavilion and wraps over the first floor guest retreat and terrace in a strong formal gesture that architecturally ties the two levels together.” [Photos by Hilary Bradford & courtesy of Pleysier Perkins]