Donald Architecture completed the design of Hocker Farm, a charming stone cottage within The Peak District National Park in Longnor, Buxton, United Kingdom. According to the architects, the development had to be in-keeping with the local context, which entirely formed the external appearance of the extension: “Constrained in size by the original garage footprint, the challenge was creating the extra rooms within a relatively small volume of space. A space-saving stair and an open plan approach to master en-suite, in part, enabled the brief to be met.” Glass and stone define the exterior of the residence, which showcases an original appearance.

A dose of minimalism defines the overall design scheme, spiced here and there by bold colors: “The internal spaces, free from planning constraints, were designed to be light, clean and contemporary and to contrast from the cosy spaces of the original cottage. A glass-to-glass ridge roof light serves to flood light to en-suite, stair and hall under.” The attic room is particularly interesting with its inclined walls and exposed wooden beams. What are your thoughts on this contemporary reinterpretation on a traditional chalet? [Photography courtesy of Donald Architecture]