Located not far from the polar circle, this cottage-like dwelling on the island of Vega in Norway takes in its wild surroundings. Envisioned by Kolman Boye Architects, the project opens up towards wide panoramas of the Norwegian Sea and mountains rising from it. The overall design was inspired by the topography of the site, as well as the existing dwellings here: “We have aimed to build a contemporary Naust with an unpretentious presence and a distinctive character, developing themes from the vernacular architecture. Seemingly growing from the landscape, the house sits on a rock beneath a granite shoulder negotiating the uneven terrain“, explained the architects.

The path leading to the house entrance is laid out with sand and seems sculpted in the harsh terrain, among the shrubs and boulders. The structure of the project was imagined on two floors, maximizing social spaces: “The upper level is comprised of smaller scale bedrooms and family rooms, whereas the lower level is a large gallery-like space structured around a stone hearth. Completed in linseed oil painted pine with untreated birch skirting, frames and reveals, the interior is kept subtle with a character of being hand-built, promoting tactile qualities and the attractive patina developed over time.” Each of the minimalist interiors features large glass openings, allowing the inhabitants to contemplate the ever-changing hues of the sea. [Photography Åke E:son Lindman]