Located in Penafiel, Portugal, House of Four Houses was envisioned by PROD for a small family. Each of the four persons living here is represented by an individual volume. According to the architects, “three of the volumes are orthogonally organized around a core, whilst a fourth rotates to match the direction of an existing neighboring building. The modest dimensions of the existing building determined the scale of the house while the vernacular identity influenced its layout.” The spaces between buildings are each covered by a flat transparent roof, which floods the dwellings in natural light.

The units are comprised of three levels: “On the basement there is a garage, wine storage and laundry room. On the main floor the bedrooms are located on the east side, while the kitchen, dining room and living room are placed on the west, close to a terrace with privileged view to a valey. Over the living room there is a mezzanine with a small office.” The materials employed for the design (zinc, local granite and patinated pine boards) offer a texture diversity which makes the project stand out. [Photography courtesy of Joao Morgado]