Pascal Grasso Architectures designed Maison Le Cap, a private residence made up of concrete and glass volumes in Toulon, France. The holiday residence is adapted to it environment in terms of topography, climate and light: “In day time, nothing from the inside of the house can be perceived from the outside as the openings reflect the landscape (and this furthermore intensifies the way in which the four cubes merge in their environment). Dealing with this connection to the landscape also implied resolving the issue of the openings. More willingly speaking of screens rather than windows, the architect thought in terms of photographic or filmic framing.”

Situated on the waterfront of one of the most beautiful sites along the Southern Var Coast in France, the residence makes the most of the typical Mediterranean atmosphere: “Pascal Grasso conceived a house divided into four volumes set in the landscape according to an orientation determined by the viewpoints and connected together by circulation spaces. Each of the four raw concrete boxes has a distinctive size and positioning (on the ground, in slight levitation, cantilevered, piled up): this was a means to take advantage of the tilted land by working with terraces at different levels, but also to interact with the surrounding landscape.” With a distinct size and position, each of the four levels add up to an overall harmonious living experience. [Photos by: Cyrille Weiner]