The original geometry exhibited by The Sunflower house allows its inhabitants to contemplate framing views of the Mediterranean from every room.  Located in El Port de la Selva, Girona, Spain, the residence designed by Cadaval & Solà-Morales was built considering two major purposes: creating a powerful relationship with the sea, while finding and attracting the sun into the house. The name of of the residence is derived from its functionality: the project is a complex mechanism able to store solar heat, like a giant sunflower.

According to the architects, Sunflower House is “an addition of small units that each frame a differentiated view, and it is within the transition from one unit to the other where the totality of the panoramic view is comprehended. The composition of the volumes responds to the generation of a rear patio that enables the sun radiation into the living room, to heat the hole house up. From the interior the experience of the house is continuous: from any point of the house one feels closely related to the immediate milieu by incorporating one or other view into the numerous spaces.” Sheltering the residence from the powerful winds of the area was one of the main challenges of the design. To this end, the glazing incorporates thicknesses and technologies commonly used in the building of skyscrapers. [Photography: Sandra Pereznieto]