Capital A Architecture completed House in Edinburgh, an upgrade of a classic one-level 1930’s dwelling in Scotland. The architects added an L-shaped open plan space to the rear and side, which solved most of the requirements of the brief: “There are thousands of similar houses across suburban Edinburgh, they are hugely popular but their original layout is unsuitable for modern life. This house had enough bedrooms for a young family but it didn’t take advantage of the large garden. The original kitchen was small and not well connected to the living space and there was no clear distinction between the public and private spaces”, the project developers explained.

The original living space defined as cramped and unsuitable for entertaining was completely transformed: “The new extension houses the kitchen, living and dining spaces in one room but the layout ensures the different activities work perfectly together. A glass wall dominates the space, six meter (19.7 foot) wide by three meter (9.8 foot) tall, facing North across the long rear garden. The light this brings into the space is really special, it doesn’t cast shadows or cause glare, it is ideal of cooking, reading or watching TV”. What are your thoughts on this contemporary extension? See any details you find appealing? [Photos courtesy of Capital A Architecture]