LLI Design have recently completed the Southwood Project, a total interior design and refurbishment of a 1970’s London townhouse. “The place had tremendous potential and the new owners, a young professional couple, wanted to embrace the 1970’s feel, rather than try to ignore it, ” the architects said.

The circulation spaces on all floors were cramped and dark, so the developers redefined the overall layout. A contemporary glass and steel staircase and a master bathroom with a distinctive appeal were the two main elements requested by the clients.

All the internal walls on the first level were removed to create an expansive and welcoming space.  Furniture pieces included a metallic, distressed sideboard and desk, a burnt orange sofa, yellow Hans Wegner Papa Bear armchair, and a large black and white zig-zag patterned rug.

The mood changes dramatically on entering the upper floor, which exudes a feeling of calm. The color palette includes soft cream, yellow, and pale blue with key accent pieces in black. A round table, two dining chairs, a black pendant lamp over the table and artwork above helps define the dining area.

Calming hues were repeated in the kitchen, with pale khaki units and a cream composite worktop. Strong pieces of artwork and graphic cushions help bring the separate areas together to form a cohesive whole. [Information provided via e-mail by LLI Design; photographer: Alex Maguire]