The Blanche Chalet, whose name evokes the spirit of the vernacular houses of the region, is situated in La Malbaie’s area of the “Terrasses Cap à l’Aigle”, Canada. ACDF Architecture opted for a simple geometry and natural materials to gently complement the landscape in a modern fashion.

The raw concrete material of the lower level is a nod to the stone foundations of the old wooden barns that once swept the landscape. Perched on the podium, the upper two levels are clad in a white stained wood, which is reminiscent of lime plaster that was applied to the ancestral homes of the area. This raised volume allows for a direct experience of the enchanting sunsets of Cap à l’Aigle and the shimmering reflections of the estuary of the St. Lawrence river.

The four bedrooms of the Blanche Chalet are centrally located in order to maximize the panoramic views of the living spaces that are at the top level. The kitchen and dining room are characterized by large 360-degree fenestration, while the living space is housed in a floating overhang whose unique form is reminiscent of the structure of vernacular bridges.

This raised volume allows for a direct experience of the enchanting sunsets of Cap à l’Aigle and the shimmering reflections of the estuary of the St. Lawrence within the comforts of the home. The use of natural materials, such as stone, wood, and steel in pure forms links the building to its context and triggers contemplation. [Information provided via e-mail by  ACDF Architecture; photography by Adrien Williams]