Architect Ernesto Pereira envisioned SilverWoodHouse, an original contemporary timber-clad residence located in Portugal. Pereira was in the process of building his beach-side architecture office, when the owners of this project contacted him and asked him to redo their own dwelling near Mindelo, a coastal area 14 miles north of Porto. The brief came with no deadline or budget, yet it required “a piece of art, a product that fascinated them and where it would feel good to live”.

Extensive research followed: “It was very important to meet the owners exhaustively, as well as their tastes and their foibles, routines and pleasures, and present a solution: the SilverWoodHouse. I decided to take the beach to my clients, so that they could feel everyday the proximity of the dunes, sand and worn wood.” An array of balconies and terraces open up the interior towards the breezy environment. Diagonal slats of timber define the exterior design of the residence and contrast the white walls. Mirrored in the swimming pool, the original building inspires a holiday refuge with a soothing beach-side atmosphere. [Photos and information provided via e-mail João Morgado Photography]