There are many details that set The Wall House apart from the array of modern homes in Singapore. Envisioned by architecture studio FARM, this green residence is made up of two volumes, one for the retired parents and one for their children: “This separation of the house into two blocks, in part a response to the sheer scale of the land, is also a requirement brief given by the clients. Programmatically, it consists of a two-storey block with the main living and master bedroom area, and a single-storey block housing the entertainment areas of the house”, explained the architects.

The landscaping is truly spectacular and experienced at multiple levels: “What links these two volumes together is the huge central courtyard at the entrance expressed in an austere geometry of granite floor and wall, an organically shaped oculus and a minimalist planting of six willowy trees. Like a sparse yet artful Chinese landscape painting, this sets the tone for the rest of the spaces.” Walking through the interiors reveals some incredible vistas,  with the city city skyline close enough to be contemplated, yet far enough to ensure a good level of privacy.  [Photography by Bryan van der Beek and Edward Hendricks]