Overlooking the Mediterranean Sea, between El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera House by Ramon Esteve Estudio lays on the top of a hillside, flanked by a headland entering the sea on a bay of turquoise waters. A set of concrete walls were employed facing different directions, compressing and expanding the views and generating several images. The vertical surfaces are limited horizontally by long cantilevers that extend towards the sea, thus creating verandas that enclose the large terrace.

According to the architects, the entrance façade, hermetical and opaque, is protected by an automatic system of adjustable blinds made of whitened Accoya wood. This covers the façade from the sun exposition and, at the same time, limits the viewing from the street. On the contrary, the East façade is much more permeable and transparent. The concrete vertical surfaces are closed by large glass panes, protected by cantilevers and sinuous curtains that bring an ethereal Mediterranean character.

On the basement floor, besides service and parking areas, there are some guest bedrooms, a gym and an indoor pool, with a sauna and a dressing room. The interior design has been entirely implemented by Ramón Esteve Estudio. The pavement is made of off-white polished concrete, continuous both inside and outside. All the timber is whitened Accoya wood. The large hanging benches in the bathrooms are made of natural stone. There is a lounge area by both swimming pools, defined by its flat cobblestone pavement. [Information provided via e-mail by Ramón Esteve Studio; Photography: Mariela Apollonio]