East Van House is a contemporary home envisioned by Splyce Design and located in Vancouver, Canada. The two-bedroom residence displays “a dominant asymmetrical geometry to comply with the prescriptive zoning requirements for the area, while also providing space for the tall, main stair volume that rises 26 feet from floor to the peak of the ceiling.” The white walls, parquet flooring and wooden furniture elements set the tone for a minimalist, clean interior design scheme. Large windows allow for an interesting contrast of shade and light during the day, which adds an overall dynamic effect.

The architects further explained that the project is tailored to suit the needs of a single professional, despite its generous size and layout: “The main floor is bisected from east to west with a continuous line of steps and fireplace, separating the kitchen and dining from the living area. To the south, a wall of sliding glass doors extends the space onto the deck and garden, and erodes any clear division between the interior and exterior. Similarly, sliding glass doors in the master bathroom extend the shower and tub space onto a private, cedar-screened deck, enhancing the spa-like experience.” [Photography: Ivan Hunter]