Challenged to design a spacious residence for a family of six in Sydney, Australia, Andrew Burges Architects developed Skylight House, a compact and functional one-level retreat: “Our brief for this residential alterations and additions project was to rework a badly planned existing dwelling, and previous alterations project, to create a house with improved natural light and greater connection to the garden“, explained the architects. Authentic and welcoming, the resulting dwelling is a pleasant mix of old and new.

Natural lighting was one of the most important factors considered in the layout planning stage: “Five skylights – two existing and three new – have been incorporated to shape a distinct cross section that allows natural light and a connection to the sky from within the deep internalized footprint of the existing house, while shaping a generous and spacious cross section in the new addition.” The internal plan has been updated by integrating a central core containing a new bathroom and laundry area. This reduced excessive corridors, while creating a good connection between the living spaces. Find the place appealing? [Photography: Peter Bennetts]