Adapted to the living needs of a family of five, Villa J by Architect Johan Sundberg stands out on the background of a former fishing village east of the town of Höllviken, in Sweden. “While the house itself is close to the water, the corner site is adjacent to roads in the southeast and –west. Local planning regulations imposed certain limitations, as only a third of the building’s upper story could be built to its full height”, explain the architects. The residence displays facades clad in Danish brick,  light grey render, stained pine and black aluminium.

A great connection between the interior and the exterior spaces is ensured through an atrium, secluded by walls and a pool house. Said to provide room for both socializing and seclusion, Villa J comes with a very flexible layout: “The floor plan is an attempt to merge different room types without the bulk of unnecessary walls and doors, with spaces opening onto each other in clear sequence and often with subtle shifts.” The master bedroom and several ample social spaces, as well as a winter garden, kitchen and sauna are located on the ground floor. The upper level is the children’s realm and accommodates a living room, bedrooms and a sizable family bath. [Photography by Markus Linderoth]