It is inspiring to see how creativity is skyrocketing when it comes to wellness-related architecture projects. Spa BALNEA’s new reception building in Bromont, Canada is constructed on piles and nestled unobtrusively in the forest. The facility’s existing buildings are originally connected via outdoor walkways. Special attention was paid by Blouin Tardif Architecture-Environnement to preserving trees and the natural surroundings. The decision to build the structure from steel made it possible to work with the natural topography, resulting in a very durable, streamlined structure with a more natural profile. The building conveys a sense of lightness under the large wooden volume, making the modular structure seem as though it was gently set down amidst the trees.

The new building maintains continuity with the older buildings through the use of the same materials (wood siding; windows and building envelope). The steps outside the entrance, reminiscent of a parvis, serve as both an entranceway and a waiting area for events. In addition to the reception area, this new structure entitled “Pavillon des arbres” includes a gift shop, offices and a lounge. The other spa pavilions, devoid of noise inducing activities, provide environments conducive to relaxation. [Information provided via e-mail by Blouin Tardif Architecture-Environnement; Photo credits: Steve Montpetit]