Architect Randy Bens imagined a home comprising natural elements that make it not only visually appealing, but also cozy and seamlessly connected to the outdoors. Located in West Vancouver, Canada, this modern family house was designed to display two separate courtyards that give the structure its H-shaped floor-plan. Known as the St. James Residence, the family home provides more than shelter and comfort, it raises the bar on new constructions in the area, inspiring neighbors to simplify and enjoy their lives.

The architect explains his vision and the way everything was implemented: “The resulting H-shape creates a great variety of exterior spaces (moss garden to the north, and paved surfaces and reflecting pool to the south). The upper floor aligns with the center of the H, and cantilevers over both ends of the lower floor. The cantilevers join the lower roofs making east and west facing porches. The result is a strong fascia / outline that travels both vertically and horizontally, defining the character of the house. The exterior materials are a composite panels with exposed fasteners (where there is no overhang), and stained cedar siding (where there is an overhang). The warmer wood material, with the finer scale, is close to you when you enter and exit the building. The flat, durable, grey panels form the wrapper.”

You might even remember the contemporary architecture geometry displayed by house on Chilliwack Street, from the same architect’s portfolio. We’d love to know which one you like best, so share your thought in the comments below and don’t forget to share!