A riverview home is perfect for those who imagine living in harmony with their surrounding environment. This particular Riverview House by Studio Dwell Architects is located in Wayne, Illinois, and its location allows owners to enjoy panoramic views of the sloping terrain down to the Fox River throughout the home. A site-responsive home like this one is designed to take in as much as the outdoors as possible without loosing the cozyness we all long for. Bright, elegant and inviting, the Riverview home spreads over 4,000 square feet.

Framing green panoramas seen all around, the riverview home presents an inverted floor-plan. Unlike traditional arrangement of public and private spaces, the rooms in this home were inverted. This means fuller and more spectacular views seen from the upper level, from the spaces used for day-to-day living. “The upper level has an expansive cantilevered terrace and roof suspended over the lower level providing sun protection from the south and west exposures, helping to cool the house in the summer while providing wind protection in the winter.” With the lower level nestled in the sloping site, the riverview home can provide comfort and privacy, as well as a seamless connection to the surroundings.

According to the architects, the riverview home was carefully designed to filter all unnecessary details in order to make room for simplicity and grace: “To minimize the footprint on the site, the house and garage are separated but connected by a suspended Ipe enclosed tube element. This enclosed tube becomes the only structure on the upper level and houses the fireplace, pantry and kitchen components. Adjacent to this enclosed tube is an accompanying open glass lined Ipe bridge suspending visitors over the landscaped hill to the front door. The exterior consists of a simple palette of sustainable and highly durable materials. The base is exposed concrete, the upper level clad in charcoal anodized aluminum panels and both accented with Ipe wood for balance. The interior finishes include stained walnut flooring, Ipe, glass railings and an exposed steel stairs that transcends into a 2-story light filled art gallery.”

After seeing all the photos, we’d love to know how you imagine your life if you lived here, so share your thoughts in the comments below.