In search of a new architectural language, Clare Cousins Architects envisioned an original looking residence entitled Brick House and located in Prahran, Victoria, Australia. The project is an addition and renovation to a single fronted Edwardian-style dwelling. Privacy from looming neighboring flats was one of the main requests mentioned in the owner’s brief, which is why two new structures were conceived to cocoon a private central courtyard space between them. Despite its imposing, seemingly closed exterior, the Brick House can be defined as joyful and inviting.

A healthy lifestyle is induced through the clever layout and good indoor-outdoor connection: “Designed for a young family the house caters for their needs now and in the future. A flexible space, referred to as the studio, is housed on top of the new garage forming a double story mass at the rear of the site to help screen large neighboring buildings. The single story addition to the house engages with the garden with its meandering facade of glass and brick”. Have a look at the photo gallery below and let us know what you believe are the details that make this place a home! [Photos by Shannon McGrath]