Seatoun Heights House sits on a steep site above Seatoun Heights Road, New Zealand, perched above the harbor. When planning the development of the residence, Parsonson Architects took advantage of the spectacular views and the existing established vegetation. Clad in dark vertical corrugated iron, the project is intended to form a relationship with the established trees on the site. The distinct color palette of the house and its irregular shape imprint a sober feel, yet this initial vibe wears off, as one steps inside.

Two distinct volumes can be clearly delimited, according to the architects: “The bedroom level is excavated back into the hillside forming a base to the upper more, open and light, living level. The bedroom level undulates in and out, allowing light in and views out, giving each bedroom a different character and aspect. The lighter form of the living level above flows across the bedroom level wrapping around an existing small flat lawn and garden to the northwest of the house. The floor level steps down towards the lawn and allows views back through the house and out to the harbor beyond”. The interiors are friendly and welcoming, due to extensive use of wood, an abundance of color and floor-to-ceiling-windows framing harbor views.