This weekend retreat designed and implemented by Juan Carlos Baumgartner of SPACE Architects is projected on a land of little over 1,000 square meters in Cuernavaca, Morelos, Mexico. Casa ALD consists of two main volumes: a prism into which another rectangular wooden prism is embedded. Since the very beginning, the purpose of this project was clear: to create a house in which a balance between modernity and coziness was struck. Therefore, the architects chose to use few materials in order to achieve a quick reading of the volumes.

The first prism consists of a black metal structure that ends on an exposed concrete staple. The two fronts of this volume are made of glass, which helps create a transparency to the interior area and gives a feeling of permanently being in touch with nature. The second volume is a cantilevered wooden cube, under which a terrace is generated. Requirements for the design of this project included a swimming pool, and the architects fulfilled them by creating one and covering it with black venetian glass tiles. In this way, the swimming pool was turned into a water mirror that reflects the house. For this project, the developing team decided to integrate art into architecture so that the selected works became a part of the design instead of functioning as mere decorative items: “With this principle in mind, we commissioned a hyper-realistic 2 x 6 m painting of a Porsche 78; which was placed in a double-height space. In addition to the painting, Juan Carlos Baumgartner designed a mural that works both as the visual end of the swimming pool and as the vestibule of the house entrance”.

The house has four bedrooms, a double-height living room and an open plan kitchen that is integrated into the space. In the living area, a modern cast glass sphere chandelier hangs from the ceiling. By using few but carefully selected materials, we created delightful areas that met our clients’ expectations. Sustainable design features for Casa ALD include the use of recycled content materials low in VOC levels and wood from certified forests. Furthermore, the lighting is almost entirely LED-based. [Photos and information provided via e-mail by Juan Carlos Baumgartner Architect]