SAOTA (Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects) recently unveiled information on Sprecher Home, a timeless residence located in Cape Town, South Africa. The owner’s brief was to design a house inspired by its indigenous surroundings, which is part of the recently established Sea Farm Private Nature Reserve. The site, located on a rocky peninsula is perched above a dramatic seascape with spectacular views of the surrounding Hangklip Mountain. The owners, a well-travelled family who live in Cape Town wanted a contemporary low-maintenance weekend retreat that would take maximum advantage of the spectacular views and surrounding landscape.

The result is a linear homestead with large verandas and mono-pitched roofs. In contrast, natural colours and materials were used, using warm sandstone, ash-grey Balau woodwork and a charcoal metal roof. The location of the site permitted large glazed areas and extensive use of outdoor spaces, with each aspect of the house having a private terrace or deck. The contrast between solid stonewall panels, large openings and the delicate infill roofing gives the house a sculptured feel.

The open plan linear composition of the interior spaces allows views from every room. To take advantage of the sea and surroundings, Hangklip Mountain views and to provide protection from the extreme Cape Coastal climate, the living spaces were designed with north-south orientations, resulting in an open flowing space with sea and mountain terraces. This allows the house to live on both sides with the main living spaces forming the link between inside and outside. The orientation gives the owners the option of entertaining on the mountain/dining terrace side during poor weather conditions and on the living/sea terrace side on sunny days. The through-views also ensure that one always experiences the beauty of the sea and mountains. [Photos and information provided via e-mail by SAOTA]