Pietri Architectes shared photos and information about a daring residential project located in the mixed development zone (ZAC) stretching from the banks of the Seine in Issy-les-Moulineaux to the Jacques Henri Lartigue tramway station, in Paris. The operation is part of the Val de Seine master-plan which aims to reclaim wasteland in this former industrial area in order to harmoniously link it with the city center. Small in size, the distinctive character of these homes lies in their high environmental quality and the innovative use of outdoor spaces, which are detached from the façade to form zinc “boxes” oriented towards the views. In addition to the comfort provided by these loggias -acoustic buffer and windbreak- these added spaces are staggered according to their orientation so as to better capture the light and sun.

This urban construction is made up of three buildings comprised of many distinct architectural elements. Surrounding a shared patio, the buildings provide soft stories and views of the Seine. Density is controlled by breathing spaces, which consist of the landscaped garden (650m²) in the heart of the development and the large area separating the hotel residence from the housing, connected, on the Seine side, via metal walkways. The concrete of the north façade of the tourist residence overlooking the Quai de la Bataille de Stalingrad has received a specific moulding treatment (“ bamboo” model) in order to signal entry into the new district, an important and defining element both during the day and night on the banks of the Seine.

The development on this islet of landscaped, pedestrian, and cycle areas running perpendicular to the Seine aims at opening up this part of the city, where non-motorized transport will be a credible alternative to car travel, including for local journeys. We don’t know about you guys, but we like where this is heading and are looking forward to seeing how the project will evolve! [Photos and information provided via e-mail by Pietri Architectes ]