Arhitektura Budjevac, an architectural design studio based in Serbia, had the task to create a fresh looking coffee shop, the first one of the future “Stock Coffee” franchise developments. In order to transform a former retail space into a coffee shop in Niš, the project team had to remove all unnecessary elements of the interior, expose its concrete ceiling, walls, beams and columns. The new building consists of two L-shaped spaces, one above the other, connected visually and spatially by an atrium. A large wall, 10 meters long and 5 meters high, stretches through the whole coffee shop and is used as a blackboard: its hand-drawn decorations are made by the young Serbian artist Jelena Ili?.

In order to give the place a welcoming note, wood is integrated in some of the walls, alongside with the raw and conspicuous concrete elements. The furniture is composed in a way to make the coffee shop more relaxed and informal. Some old, metal sewer pipes are also left visible, going through both stories, but covered with special rubber-like insulation for a softer look. The entire coffee shop spreads on 100 square meters and has around 50 seats. The furniture enhances functional and visual variety.

The lighting, dominated by metal spot reflectors and combined with natural looking pendants made of paper, brings a softer edge to the whole ambiance and fits within the overall industrial look. As a little social media experiment in the era of „selfies“, catchy writings are visible on the bathroom mirrors. This incites many clients to take selfies and share them on social media thus making an original marketing trick. [Photos and information provided via e-mail by Arhitektura Budjeva]