Before this spectacularly triangular home rose on a corner property in the Del Ray neighborhood of Alexandria, Virginia, USA, the cramped lot offered dog owners a place to walk their pets. Robert M. Gurney Architect was asked to imagine a fabulous residence that would not only fit in, but match the eclectic style of neighboring homes – mostly craftsman style houses and small colonials.

Owned by two graphic designers who saw the potential of this compact corner lot, the fresh triangular home known as the Komai Residence was aligned with adjacent houses on both blocks. Built to the maximum height, this home was organized around a double height space sheltering the living and dining space. A compact kitchen tucked underneath the second story and opening towards the social spaces is visible from the upstairs workspace reached via a bridge. This bridge makes the connection between the open office space and the guest bedroom suite upstairs. The cleverly placed first floor master bedroom suite completes the floor plan photographed by Maxwell MacKenzie.

In order to add warmth yet keep things simple, architects imagined a play of volumes and light to create a comfy atmosphere within the triangular home: “Three large skylights further animate the space, and in combination with large expanses of glass and Kalwall panels, the space is flooded with light. Finishes are kept minimal and the detailing is crisp. Spatial composition and natural light become the primary design tools.” Two off-street parking spaces were also included in the plan for this triangular piece of city land, making it “integrate comfortably within this eclectic neighborhood.”

So you see, creativity is a must when dealing with building restrictions. How did you solve space challenges you stumbled upon in your own home?