Planalto House was conceived by São Paulo based office Flavio Castro as an urban residence for a couple with two children and is an example of contemporary Brazilian architecture. The way of appropriation of the 800 square meters available for the establishment of the house (20x40m) is quite clear. Two large perpendiculars volumes mark the territory and categorize the uses and functions of other areas on the land.

A rectangular prism, perpendicular to the street, contains the intimate features of the house on the upper floor, occupying only half of the land and releasing the other half for recreation and landscaping. Serving as a support and focused only on the main floor, another rectangular prism, but in different proportions, contains the service and social functions. The characteristics of the materials used in this residence as chromaticism, texture and transparency were carefully chosen depending on the intentions pursued for each space. Concrete walls divide the space, while the large sliding glass doors bring the landscape into the house. [Photos and information provided via e-mail by Flavio Castro; Photographer: Nelson Kon]