Designer Stanley Tham of KNQ Associates completed the development of a minimalist apartment in Singapore. The home owner wanted a light, contemporary interior which would also incorporate quirky finds he collected over the years. Since the apartment is situated on a high floor overlooking the cityscape, the designers selected a palette of grey-blue, white and browns to play off the marvelous views.

The living and dining areas may look conventional at a first glance, but the design introduces ‘unrefined’ materials like cement screed and stone tiles and adopts a more ‘casual’ approach to the way things are arranged or fixed. In its purest sense, a contemporary style is usually very polished, so by leaving parts of the house in a raw state and by further introducing modern materials and furnishings, the look is far from clinical, a stereotypical view many people have of minimalist spaces. Natural materials are a must, so timber in its purest form is featured extensively as well.

Infusing each space with an individual personality, while maintaining a co-ordinated look has been achieved through a series of subtle references. The light in the study room hangs freely (with hanging cables and all) and the high-gloss white finish has beenĀ  brought into this room from the living spaces to tie up the entire look. Even the same blue wall paint has been reduced several shades down here to cover the walls.

In the master suite, the original open layout has been reconfigured to include a partition to better segregate the space, avoiding the usual walk-in-and-see-everything setting in new condominium units. Concealed space is an important consideration for every home, and this design here takes care of this requirement, adding additional cabinetry for everything from clothing to entertainment set-ups. Linen-like wall covering in a deep color add a touch of warmth to the resting space. [Photos and information provided via e-mail by KNQ Associates]