Khosla Associates were commissioned to build a dream Library House for a family in Bangalore, India. The aim was to design a special retreat that would meet the various living needs of its three inhabitants. Within this modern sanctuary, the Library room was given special attention: “The 750 sqf area has a 25 ft high gabled roof with wooden trusses and a bookshelf spanning over 30 feet in length. It is a casual space where the family congregates, where carefully demarcated areas for lounging, studying, listening to music, playing the piano, and entertaining are carved out in an open plan layout“. Two private bedrooms are located on the first floor, hovering over the garden and pool deck, while a third guest bedroom makes the most of its ground floor location.

According to the designers, the Library house juxtaposes different moods within its plan, modulating scale and creating an element of surprise as you enter, and a process of discovery as you move along. There is a layering of space and a continuing mix of old and new, global and Indian, that extends throughout the interiors. Sustainability was also a major part of the design planning process: the residence generates most of it’s own electricity via photovoltaic solar panels and stores excess rainwater in a large underground sump.  Enjoy the virtual tour! [Photography by Shamanth Patil J.]