The Collingwood Chalet was designed by two architecture master-minds from CS&P Architects as a weekend retreat for their own use, on a year round basis. The owners wanted to take advantage of the four season activities in the Collingwood area including skiing, snowshoeing, golfing, cycling and hiking. Their intent was to design an open plan second level living space and bedroom that had large areas of glazing for natural light and views of the landscape.

The building form, structure and materials were kept deliberately simple and limited. The house consists of two sheds with gable ends, joined by a glass enclosed bridge element. The sheds, in their form and galvanized metal cladding, are reminiscent of typical local barn structures. The roof has no projecting eave so that the metal siding seems to form a wrap over the roof and down both side walls, which are solid. However, the end walls of the sheds are treated as transparent and open, filled with glass, which looks east and west to the rising and setting sun and into the treetops. [Information provided via e-mail by CS&P Architects; Photography: Shai Gil]