Neil Dusheiko Architects completed the design and development of Islington House, a contemporary family home makeover project in London, UK. According to the official description of the project, the existing house was in a run down state and required considerable repair work. The remodeled home accommodates a family of five. The ground floor has been completely opened up into a single open plan space linking living room, kitchen, dining and garden together. The kitchen is placed at the heart of the home allowing the family to interact with one other across the space. The floor and ceiling levels vary to alter the scale and proportion within the main volume.

Large skylights over the kitchen and dining spaces bring light right into the heart of home and create a feeling of being outdoors and at one with the outside environment, which was important to the family. This connection of the domestic environment to the outdoors is further reinforced by the palette of materials – the polished concrete floor runs seamlessly from inside to the garden through retractable glass doors. The utility spaces for the kitchen and the guest toilet are housed behind an Iroko slatted wall, which feels like an extension of the boundary fence further blurring the boundary between inside and outside. [Information provided via e-mail by Neil Dusheiko Architects; Photography by Dennis Gilbert and ]