ma hoRe Architects completed the design and development muk Residence, an original housing project in Saalfelden, Salzburg, Austria. The primal need of the client was to combine both his dwelling house and his physical therapist´s practice in one building thereby ensuring privacy for the living space and enabling the therapy rooms to be open and visible to the public. Thus, the project is separated into two communicating volumes. The lower situated part facing the street is used for working purposes while the upper recessed part offers space for a second floor living area.

Both volumes are combined by a common surface serving at the same time as a roof for the practice rooms and a terrace/garden for private use. The extension of this surface spans and roofs the whole west face of the building and becomes a carport in the northern part of the complex. This concept ensures independent working and living in one integrative building thereby creating a large garden which allows maximum outlook to the surrounding mountains and minimal insight from the public. The dwelling floors appear as open areas – light-flooded with views inside and outside. [Photos and information provided via e-mail by ma hoRe Architects]