Shape

Rachcoff Vella Architecture designed this Piermont project, a private residence located in Ballarat, Australia, back in 2012. Uniquely built and inspired by the wilderness, the house features three wings, spreading out into the landscape, in order to connect the house with the site. It took twelve months to fully develop the plan and another twelve to complete the project. Functional and sustainable, Piermont showcases an intriguing design, with contours respecting the lines of the land and a cozy interior, characterised by openness and transparence. Sustainability played an important role in defining the project: the house’s orientation favours sunlight during the winter and it comes equipped with hydronic slab heating, solar hot water system and photovoltaic panels.

Details Entrance

The single plan house is divided in different areas (wings). The intersection of these areas (wings) is a rectangular glass box, housing the kitchen, the dining area and a small luminous living room. The glass box allows a good circulation into the house’s wings and it favours social interaction. It’s also the brightest area. The Piermont house features also an external swimming pool and a small and coquette lounge area.

Piermont House
House Concrete And Wood
Details Land
Details Glass Elements
Wooden Decks
Wood And Glass
White Details
Openness
Open Space
Living Room
Kitchen And Transparence
Interior
Study Room
Kids Bedroom
Swimming Pool
Evening View House Piermont
Evening View