Blanco Architecten have completed the design of a modern family house in Oud-Heverlee, Belgium. The purpose was building a residence where the owners (50+ years old) could live the rest of their life. Therefore this house is ground-floor only and adapted to wheelchair use. Playing with the planning prescriptions the roof angles were directed to the inside/the middle of the house where they end up in a patio. Living and dining area, kitchen, entrance and bathroom all benefit from the patio’s natural light.

An almost square footprint ends up in an open floor plan with closely connected spaces. Behind the long white built-in closets there are functions as an office space, toilet, room for visitors. Large windows at the back give a clear view on the fields. Facades are made out of bricks. This is a low-energy-house, with sustainability being a key factor in the design planning stage. [Information provided via e-mail by Blanco Architecten; Photography: Kristel Merckx]