Balanced atop of a stone wall, Omnibus House by Gubbins Arquitectos is an original long and narrow residence, creatively developed as a family rural retreat. The residence is located in in Cachagua, Chile and is chromatically adapted to its neighboring forest: “The use of concrete as the main material, gives a sense of mass that is necessary for relating to the context“. Glass also plays a major role in the design, ensuring a high level of openness from every interior.

The architects took the common open plan of an urban residence and reinvented it a little: “To break the typical areas of an urban house; kitchen, living–dining room and dormitories, this house has a double circulation that deconstructs these areas into a set of complimentary places. This creates a way of inhabiting that moves away from a typical urban arrangement into a more playful one“. The rooms on the main floor are connected through a concrete staircase with an the storey below and a terrace on the rooftop. Glazing and wooden boards were used to divide the interiors, ensuring an overall relaxing atmosphere.