Sandwiched between 14 adjacent properties, The Balmain House in Sydney, Australia is the result of the conversion of a workers’ cottage. The house was specially designed by Fox Johnston as a series of open and closed spaces, in order to serve as a comfortable modern living space for a young family. A sculpted timber volume floats above the bottom level accommodating the main bedroom, library/gallery and study.

The social areas are located downstairs and are well connected to the outdoor space: “Spatially, we have used the small block to maximize advantage, setting up a dialogue between the garden space and the interior living areas to create the illusion of a bigger site. Each downstairs living room – interior and exterior- borrows space from the other, maximizing volume, light and air“. Sustainable features of the project include recycled building materials, a natural ventilation system and hydronic heating.