Side-View

Located in Buk-Chon, a quiet and traditional district of Seoul, Songwon Art Centre, designed by the South Korean  studio Mass Studies, is a building entirely made of solid strips of steel. It spreads over two levels and it occupies also the basement area (three levels below the ground). “This composition allows the building to be seen as performing a ‘silent acrobatic act,’ slightly floating above ground while still staying close to it.” The building was adapted to the inclining site. Its irregular shape was determined by the shape of the plot, which also determined the building plan. Adopting a contemporary look, the art centre stands out, unveiling a different and a more updated side of South Korean.

View Songwon

The exhibition levels are located underground, allowing the curators to adjust the atmosphere and adapting the artificial lights to each exhibition’s particularity. The upper floors have social functions: there’s a parking area, a restaurant and a gathering place. The art centre is envisioned as a place that doesn’t “suffocate” the visitor but relaxes him. The impeccable interior (polished concrete floors and white walls) showcases a strange mix of shapes and lines. Perceived as a big monolithic structure, Songwon Art Centre “gives an illusion of being casted in a single piece, rather than being an assembly of several smaller pieces.” 

Street-View
Steel-Art-Gallery
Steel-Art-Center
Overlooking-Art-Center

Evening-View
Entrance
Overlooking-People
Glass-Floor
Girl-Watching-Exhibition
Exhibition
Exhibition-
Details-First-Floor
Video-Projection
Overlooking-
Inside-Art-Center
Stairs
Songwon-Table
Table-White
At-Work
Art-Gallery-South-Korea-Interior
Interior-Details
Dining-Area
Dining-Area-Details
Dining-
Site-Plan
Floor-Plan-Level-Zero
Floor-Plan-Level-One
First-Level
Level-Two
Level-Three
Roof-Plan
Elevation
Second-Elevation