The original looking Hanging Home in Malta was envisioned by Chris Briffa Architects and is located in Naxxar, Malta. The main challenge for the architects was to develop a functional and comfortable residence on a relatively small lot of 250 square meters. Moreover, the zoning regulations in the area state that only 40% of the land can be constructed. The winning idea was cantilevering half of the house over the pool area in order to gain space.

 

The resulting Hanging Home accommodates an impressive open plan living and dining area, two large en-suite bedrooms, a home-office, a study, a three-car garage, a swimming pool and a large courtyard. From the street, the white mass of the cube is gently contrasted by louvered doors, inspired by Maltese tradition. The opposite facade is completely different, showcasing mainly glass and opening up the living space. A concrete hanging slab was used to “propel” the social area towards the swimming pool and garden.