Nico van der Meulen Architects, based in South Africa’s larges city – Johannesburg – were commissioned to reflect the beauty of contemporary architecture in the structure of an existing South African residence. House The became a project of extensive renovations, creating an up-to-date version of the house, composed of steel construction and concrete framing elements used by the architects on other projects. The owner saw this beautiful adjoining of man-made forces shaping other residences and wanted to participate in this trend. Water features and light meet in a surreal architecture and landscape design, and interiors imagined by M Square Lifestyle Necessities capture the promise of a vivid, dynamic lifestyle. Green accents and sharp design lines create the perfect background for a fantastic social/family life.

The architects explain the transformation: “The new design was achieved by removing most of the internal walls on the ground floor and adding a porte cochere and a new lanai with an infinity edge pool. The impressive porte cochere is suspended from a semi-circular beam supported by the bisecting wall and a huge column and transfer beam over the pool. The element of water was added into the design with a koi pond to the north side of the existing lounge, with glass stepping stones that lead to a new pivoted glass front door. A small waterfall at the front door adds the welcoming sound of water, while a huge sheet of water is visible through a cut-out in the massive rusted steel wall bisecting the contemporary South African house to create a private pool area.