Bioclimatic Residence And Garden In Perfect Balance

Bioclimatic Residence And Garden In Perfect Balance


The owners of this fantastic property wanted a new home surrounded by a manicured garden and a natural swimming pool. They collaborated with a designer and a landscape gardener  to create the surroundings before starting constructing the house. Located in Baden, France, the residence designed by French architect Patrice Bideau has a set of eco-friendly features embedded in its simple yet elegant architecture. With the residential building having been placed in the north-west area of the property, with a lot of garden space, the space was designed to include a vegetable garden to the east.

Reached via a beautiful conservatory, the swimming pool mirrors straight and curved architectural lines during the day, while at night, it becomes part of an almost wild surrounding: “Opposite the swimming pool, a pergola for wisteria forms a link between the kitchen, the terrace and a wood frame conservatory with a polycarbonate roof, double glazed panels and wooden sub-frame, housing a winter garden. The conservatory with its slatted, sliding shutters made of wood and winter garden composed of stones, broken slates and shrubs is designed to procure extra heat in winter and to remain open in summer, thus ensuring natural ventilation for the house.” The organic and bioclimatic house features a natural wood-cladded garage guarding the main entrance with a welcoming but private feel, while the back garden surprises with its openness, balancing the overall design.

  • French-architect-Patrice-Bideau
  • French-architect-Patrice-Bideau-2
  • French-architect-Patrice-Bideau-3
  • French-architect-Patrice-Bideau-4
  • French-architect-Patrice-Bideau-5
  • French-architect-Patrice-Bideau-6
  • French-architect-Patrice-Bideau-7
  • French-architect-Patrice-Bideau-8
  • French-architect-Patrice-Bideau-9
  • French-architect-Patrice-Bideau-10
  • French-architect-Patrice-Bideau-11

0 comments