Designed by Austrian architecture studio Propeller Z, this imposing architectural structure in Vienna displays a terraced profile that contours the skies. Acting as a family home, the “Plak ” residence has gardens and terraces that keep the inhabitants strongly connected to nature. Three characteristics of the site led to the structure’s shape and size – steep, long and narrow. In order to have the best views and space arrangement, the architecture had to become part of the terrain – this resulted in cantilevered and carved volumes.

The entry on the ground floor welcomes family and guest with a sculptural staircase leading up to one of the bedrooms and the office space. A mirrored wall reflects the elegant wooden shapes of the staircase and everyone can enjoy its unusual geometric shape while heading upstairs. The first floor home office is flooded with natural light and encapsulated in a part glass part bookshelf division. The upper floors include living and entertaining zones and the modern kitchen – all of these benefit from natural light and splendid views. Terraces with sliding glass doors open up the interiors to the outdoor space, while dark-framed windows capture views of the neighborhood and the passing of seasons.