Designed by Australian architecture studio Chenchow Little , this residential project named Freshwater House spreads over 3,000 square feet divided into two floors. Unique volumes separated into a podium base, a garden and living space, and a bedroom volume make up the main characteristics of this contemporary Sydney home. The entry vestibule and garage on the basement floor are integrated in the natural topography of the site, while the social spaces were placed on top of the podium, allowing the interiors to be exposed to the surrounding views through many glass doors and walls.

Beautiful views of the beach below can be enjoyed from this floor and the next one, where the bedrooms are located. The architects explain how the operable shutters on the bedroom volume protect the inhabitant’s privacy and help define the overall design: “The top bedroom level floats above the landscaped living level and is veiled with custom- made external bi-folding shutters anodised dark bronze. The shutters are constructed of vertical battens to maintain views to the beach below. The shutters provide privacy, enclosure and dappled light to this level. The detailing of the shutters is purposefully simple such that the building reads as an abstract sculptural form in the landscape when viewed from the beach. When the shutters are open the appearance of the building, and the experience of the interior, transforms. The client’s occupation of the dwelling registers in the operable facade of the building.”