The transformation of this tiny two storey apartment in Stoke Newington, North London, is by far and away one of the best examples of how a small space can be cleverly reconfigured to enhance both the aesthetics and the practicality of a home. Designed for a musician, his actress wife and their two-year-old son, the Woven Nest, as the architect affectionately refers to it, is a masterpiece that blurs the lines between art, design and architecture, as built-in furniture is wrapped into every available surface.

Alex Haw of Atmos Studio is the creative mind behind the project. Faced with numerous planning constraints, Haw rose to the challenge and created a complex series of intertwining spaces, enlivened by light and interconnectivity. Through careful design, Haw was able to get planning permission for a new storey with front outdoor space, hidden within the row of listed buildings.

The central element within the house is the open staircase, which seems to come alive as it grows upwards towards the light above, which filters in from the crystalline valley skylight. To the right, spaces sneak into the stair – as bathroom storage below or the underside of the desk above – while to the left the open treads fan and splay into a generous array of surfaces for the living room. Their lower steps support a seat and soft-spot, while their upper elements flow around the sitter with a sea of books and shelves.

According to the architects, “Spaces from adjacent rooms are borrowed and traded, with each room offering a panoply of different views and directions. Mirrors double and quadruple the extent of views and entice optical exploration, while maximum continuity between the surfaces of the built-in furniture provides a sense of further elongation, and interest.”

We know that Freshome readers love to see creative projects that make the best of the available space, but what did you think about the Woven Nest?