Unconventional Structure with Unusual Space Delimitation: The Pittman Dowell Residence
Architecture

Unconventional Structure with Unusual Space Delimitation: The Pittman Dowell Residence

With a contemporary look and minimalist features, the Pittman Dowell Residence is a nonconventional structure that takes full advantage of modern technology and design. The couple living here, Lari Pittman and his partner, Roy Dowell, is non-traditional and this is the exact feeling that the building had to convey. Architect Michael Maltzan was challenged to find the balance between beauty and functionality and between shape and space. The inhabitants asked Maltzan to “disrupt and dismantle the hierarchy of spaces” and so the polygonal residence ended up having no doors to delimitate the space. An internal courtyard ensures both light and privacy, while the oval skylight in the master bathroom focuses the attention on a beautiful old pine tree. An open living room offers panoramas of the city through large windows and the modern delimitation of space allows each room to interact with the next in a spiralling motion. Beautiful and futuristic, the Pittman Dowell residence is an example of how desire and need shape our homes, don’t you think?

  • Pitman-Dowell Residence
  • Pitman-Dowell Residence (2)
  • Pitman-Dowell Residence (3)
  • Pitman-Dowell Residence (4)
  • Pitman-Dowell Residence (5)
  • Pitman-Dowell Residence (6)
  • Pitman-Dowell Residence (7)
  • Pitman-Dowell Residence (8)
  • Pitman-Dowell Residence (9)
  • Pitman-Dowell Residence (10)
  • Pitman-Dowell Residence (11)
  • Pitman-Dowell Residence (12)
  • Pitman-Dowell Residence (13)
  • Pitman-Dowell Residence (14)
  • Pitman-Dowell Residence (15)
  • Pitman-Dowell Residence (16)
  • Pitman-Dowell Residence (17)
  • Pitman-Dowell Residence (18)
  • Pitman-Dowell Residence (19)
  • Pitman-Dowell Residence (20)
  • Pitman-Dowell Residence (21)
  • Pitman-Dowell Residence (22)
  • Pitman-Dowell Residence (23)
  • Pitman-Dowell Residence (24)
  • Pitman-Dowell Residence (25)

3 comments

  • LK April 19, 2011 at 17:32 PM Login to Reply →

    I’m sorry but I would not like to run into angles approaching zero degrees. The space given by the hilltop is precious, I would not limit it but rather create an illusion of infinite space.

  • Tomek April 19, 2011 at 20:50 PM Login to Reply →

    It’s ugly and unpractictal. Sorry, but no.

  • Deco Design Center April 29, 2011 at 21:28 PM Login to Reply →

    This house architecture is soooooo cool, I can only imagine what the custom interior doors inside look like?