RD Rice Construction took on the challenge of redesigning an industrial dwelling from the 1920’s, an unfinished place with concrete floors, exposed columns and pipes. The owners of Chelsea Loft wanted their initially unfriendly property converted into a welcoming living space that would accommodate their extensive art collection. By organizing day areas into an open plan, the designers created a massive dynamic interior, which resembles an art gallery. Guests here can enjoy the overwhelming exhibition while socializing in an informal, unconventional atmosphere.

According to the architects, “the open plan takes advantage of northern and southern light exposures, rendering the central living area as a naturally and theatrically lit courtyard. Graphically iconoclastic works by prominent contemporary artists instils an aesthetically charged presence within the serene living environment. The surrounding ensemble of private spaces – three bedrooms, three bathrooms, and storage and service areas, are raised on a natural-finish Brazilian walnut plinth. Translucent glass sliding panels form a changeable threshold of privacy connecting the living area with the raised master suite.” How would you comment on the scale and design of this New York apartment? [Photography courtesy of RD Rice Construction]